Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Στη Σωτηρία Μπέλλου ( 22.8.1921) - Δε λες κουβέντα

Δύο μονάχα λέξεις είναι αυτές που μπορούν να γραφούν για την ελληνίδα τραγουδίστρια και αγωνίστρια του ΕΛΑΣ Σωτηρία Μπέλλου: Αγωνίστρια του λαϊκού τραγουδιού.


Φωνή σκληρή σαν τη ζωή, φωνή σαν το ατσάλι
αλήθειες μας τραγούδησες , δεν έμοιαζες με άλλη

Φεύγεις απ την Χαλκίδα, με όνειρο τη Βέμπο
βρίσκεσαι στην Αθήνα, πουλώντας πασατέμπο

στο πάλκο καθισμένη, με Μάρκο Βαμβακάρη
ρεμπέτισσα μαγεύτρα, σε όλα παλικάρι

 Λεφτά κονόμησες πολλά που σκόρπισες στη τσόχα
σκληρά πολύ σου φέρθηκαν, στης κατοχής τη μπόχα

 Στο Ροσινιόλ, στο Χάραμα και στο Φαληρικό
με δάσκαλο Τσιτσάνη σε πάλκο λαϊκό

Μονάχη σου πολέμησες, έφυγες μοναχή
εσύ δεν μας τραγούδησες, μας είπες προσευχή…

Γιώργος Μακριδάκης
m@gior



Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης
Μουσική: Δήμος Μούτσης
Ερμηνεία: Σωτηρία Μπέλλου &Δήμος Μούτσης // Φίλιππος Νικολάου // Μπάμπης Στόκας // Δήμητρα Παπίου Φωνητικά: Γιάννης Καραλής

Δε λες κουβέντα,
κρατάς κρυμμένα μυστικά
και ντοκουμέντα
κι ακούω μόνο
συνθήματα μεταλλικά
των μικροφώνων

Ξέρω τ’ όνομά σου
την εικόνα σου και πάλι από την αρχή
ψάχνω για μια διέξοδο γυρεύοντας
μια αλλιώτικη ζωή

Περνούν οι νύχτες,
τα δευτερόλεπτα βαριά
στους λεπτοδείκτες
ζητώντας κάτι
που να μη γίνεται ουρλιαχτό
κι οφθαλμαπάτη

Ξέρω τ’ όνομά σου
την εικόνα σου και πάλι από την αρχή
ψάχνω για μια διέξοδο γυρεύοντας
μια αλλιώτικη ζωή

Στων χιλιομέτρων
την ερημιά και στη σιωπή των χρονομέτρων
ακούγονται τώρα
σειρήνες μεταγωγικά κι ασθενοφόρα

Ξέρω τ’ όνομά σου
την εικόνα σου και πάλι από την αρχή
ψάχνω για μια διέξοδο γυρεύοντας
μια αλλιώτικη ζωή

Δισκογραφία:
Φράγμα (1981)
Τα σκόρπια της όχθης (1999)
8 + οχτώ (2002)
Νέα γυναίκα μόνη τραγουδάει (2002)
Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε (2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου