Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Παχυλά επιδόματα στους βουλευτές (!!!)


Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Αίσθηση προκλητικής πολυτέλειας αναδύεται από τη συζήτηση, σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου για το 2011: Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για τα δημοσιονομικά της χώρας συγκυρία, οι «300» αναμένεται να εγκρίνουν διαφόρων ειδών «επιδόματα» και παροχές για τους ιδίους που υπό προϋποθέσεις οδηγούν έως και σε διπλασιασμό των ετήσιων αποδοχών τους!

Η προϋπολογιζόμενη ετήσια αποζημίωση για τους βουλευτές ανέρχεται στο ποσό των 21.226.400 ευρώ. Πέραν αυτών, όμως, προβλέπονται και τα ακόλουθα: α) Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και τις επιτροπές αυτής: 5.000.000 ευρώ, β) Επίδομα οργάνωσης γραφείου: 8.086.300 ευρώ, γ) Οικογενειακή παροχή βουλευτών: 212.800 ευρώ, δ) Εξοδα κίνησης βουλευτών: 1.715.600 ευρώ, ε) Ταξίδια στο εσωτερικό: 1.670.000 ευρώ, στ) Ταξίδια στο εξωτερικό: 1.500.000 ευρώ. Αθροισμα; 18.184.700 ευρώ!

Σε αυτά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μέρος του ποσού των 9.373.000 ευρώ, που εμπεριέχονται στους κωδικούς οι οποίοι αφορούν την κάλυψη λογαριασμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Οι δραστικές περικοπές που επιτεύχθηκαν στον φετινό προϋπολογισμό της Βουλής –μεγαλύτερες συγκριτικά με παρελθόντα έτη, και οι οποίες ξεπερνούν ελάχιστα το 9%– έχουν τη σημασία τους. Ωστόσο, και με τη δημόσια συζήτηση να εστιάζεται στην ανάγκη δραστικής περικοπής είτε επιδομάτων υπαλλήλων του Δημοσίου, είτε ακόμα και δαπανών ύψους μερικών χιλιάδων ή και εκατοντάδων ευρώ σε Νομαρχίες και ΚΑΠΗ, τα σχετικά με τις αποδοχές των βουλευτών, βρίσκονται τουλάχιστον σε αναντιστοιχία με το πνεύμα των καιρών. Το «πρόβλημα» προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, για δύο επιπρόσθετους λόγους: Αφενός, διότι είναι γνωστό ότι μέρος των αποδοχών τους οι βουλευτές το λαμβάνουν δίχως αντικειμενικά να το δικαιούνται, καθώς αμείβονται για ανύπαρκτη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών. Και αφετέρου, καθώς από καιρό έχει τεθεί στο τραπέζι και απορριφθεί η πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί η πρόσθετη αμοιβή των «300» για τη «συμμετοχή» τους στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με το αιτιολογικό αποτελεί μέρος της συνολικότερης εργασίας και υποχρεώσεών τους.

Νέα ερωτήματα

Παράλληλα προς τα παραπάνω, και ενώ έχει καταγραφεί στα θετικά ότι αποφασίστηκε η περικοπή δαπανών για περιττές σε τέτοιους καιρούς δραστηριότητες όπως η αγορά «έργων τέχνης», προσεκτική μελέτη του Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγεί σε νέο κύκλο ερωτημάτων αναφορικά με σειρά άλλων κωδικών: Ενδεικτικά αναφέρονται οι Κωδικοί:

- 851 και 871: Περιλαμβάνουν ποσά για έργα τα οποία, ωστόσο, εμφανίζονται κάθε χρόνο να απορροφούν επαναλαμβανόμενα κονδύλια. Πρόκειται για εκπόνηση μελετών και εργασίες ανακαίνισης των ιδίων κτιρίων (Καπνεργοστάσιο, Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, Διατηρητέο οδού Βουλής, κτίριο οδού Φιλελλήνων). Για το 2011 προβλέπεται αθροιστικά το ποσό των 3.943.000 ευρώ.

- 899: Υπό τον τίτλο «Λοιπές ειδικές αμοιβές», εμπεριέχει κονδύλια τα οποία προορίζονται για τεχνικά ζητήματα λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής – για τον οποίο έκανε, ως γνωστόν, λόγο ο κ. Προβόλουλος στην τελευταία Εκθεσή του. Για το 2011 το ποσό που έχει εγγραφεί είναι 1.800.000 ευρώ, κατά διακόσιες χιλιάδες λιγότερα σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.


Αναδημοσίευση από:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_02/11/2010_420864

2 σχόλια:

 1. Ξεκίνησα μια μεγάλη βόλτα στους φίλους που έχω "ξεχάσει".
  Η βόλτα αυτή είναι μια πρόσκληση επανασύνδεσης όλων αυτών που θεωρώ κομμάτι της ζωής μου και συν διαμορφωτές του τρόπου να σκέφτομαι και να επεξεργάζομαι την ζωή.
  Σε καλώ να μου στείλεις ένα τραγούδι που σε εκφράζει και να το εντάξω στην εκπομπή του Σαββάτου.
  Στην μνήμη μιας διαδικτυακής φίλης που σήμερα έμαθα πως εδώ και 7 μήνες έφυγε από κοντά μας.
  "H τέχνη της ύπαρξης" τ΄ όνομά της ιστοσελίδας της.
  Θα ήταν χαρά και τιμή μου η συμμετοχή σου.
  Την αγάπη μου.
  Υ.Σ.
  Για να προλάβω, το μήνυμα αυτούσιο θα σταλεί σε όλους όσους έχω στην καρδιά μου τα δυόμισι χρόνια που επικοινωνούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βαγγέλη μου καλησπέρα..

  πολύ χαιρόμαστε που δεν μας ξέχασες και βεβαίως και θα ανταποκριθώ στην πρό(σ)κλησή σου, για την οποία και σε ευχαριστώ.. Μόνο που είμαι τόσο φορτισμένος (και φορτωμένος) με όσα μας συμβαίνουν (σωστότερα: μας επιβάλλουν) τον τελευταίο καιρό που μάλλον θα είναι κάτι πολύ θυμωμένο.. Είμαι ανάμεσα στο Ακίνδυνο Τραγουδάκι από τις Τρύπες, το Κάγκελα Παντού ή το Πίσσα και Πούπουλα από τον Πανούση ή το Σβήστε μας απ' τον χάρτη σας των Βανδαλούπ..

  Η ανάρτηση αυτή είναι τόσο συντριπτική για οποιαδήποτε έννοια αξιοπρέπειας που ο θυμός είναι το ηπιότερο συναίσθημα απ' όσα μ' έχουν καταβάλλει..

  Όταν κόβεις 13ο και 14ο μισθό, όταν κόβεις τα επιδόματα των άλλων και διπλασιάζεις (εν μέσω κρίσης υποτίθεται) τις δικές σου αποδοχές, αυτό δεν είναι θράσος, δεν λέγεται απλά καν εμπαιγμός.. Αυτό είναι Casus Belli..

  Θα ήθελα να πιστεύω ότι ως έλληνες έχουμε την αξιοπρέπεια να τιμωρήσουμε τα Καθάρματα που νομίζουν πως οι ζωές μας είναι αμπέλι τους και πλουταίνουν βουλιάζοντάς μας ακόμη βαθύτερα..

  Αλλά δυστυχώς (γ..ώ την φάρα μου) δεν μας έχω καμμιά εμπιστοσύνη..

  Και άντε αυτοί που τους ψηφίζουν ό,τι και να πάθουν είναι επιλογή τους..

  Εμείς οι υπόλοιποι ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ..;

  ΑπάντησηΔιαγραφή