Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

OI ΑΧΡΕΙΟΙ ΚΑΙ OI ΠΛΗΒΕΙΟΙ

Posted by MAKIS στο 18/11/2010



"Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα"


“Αν θέλεις ένα σκάνδαλο

μονίμως να το πνίξεις,

σε λάκκο μιας επιτροπής

εκ βουλευτών να ρίξεις!”



Επιτέλους, βγήκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και ησύχασαν όλοι όσοι βαυκαλίζονταν ότι κάτι θα γινόταν. Το μόνο που έγινε ήταν μια ακόμα αφαίμαξη του δημόσιου κορβανά από τις αποζημιώσεις των βουλευτών που συμμετείχαν στην επιτροπή που συστήθηκε για την εξέταση του …τέως σκανδάλου. Τέλος καλό, όλα καλά!. Το ότι μερικά ακίνητα εξατμίστηκαν από την περιουσία του δημοσίου με αντάλλαγμα μια …λίμνη που του ανήκε, δεν αποτελεί σκάνδαλο! Οι όποιες ευθύνες αποδόθηκαν σε κάποια πολιτικά πρόσωπα παραγράφτηκαν και η υπόθεση θα συνεχιστεί μόνο για τους υπαλλήλους που είχαν την ατυχία να εμπλακούν, λόγω θέσης και αντικειμένου, στην υπόθεση. Αυτοί, ακόμα και αν δεν τελεσιδικήσει εις βάρος τους κάποια από τις δίκες που θα επακολουθήσουν, μιας και δεν έχουν το αντισυνταγματικό (και φασιστικό, ταυτόχρονα) προνόμιο της ασυλίας, θα είναι οι μοναδικοί χαμένοι αφού θα έχουν υποστεί – εν τω μεταξύ – ηθική, ψυχική και οικονομική εξόντωση. Αυτό θα είναι το τίμημα για την (ενδεχομένως) άκριτη υποταγή τους στις εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων (υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων κ.λπ.), δηλαδή της κάστας εκείνης που καθημερινά ξεσκίζει τα ιμάτιά της, ανά τα τηλεοπτικά στούντιο και καφενεία, για την κακοδαιμονία της δημόσιας διοίκησης, η οποία , όμως, δεν είναι τίποτε άλλο από μια είκόνα και ομοίωση του πολιτικού συστήματος, και πάντως όχι περισσότερο διεφθαρμένη! Αυτός είναι, ακριβώς, ο λόγος που κάθε κυβέρνηση τοποθετεί σε προϊσταμενικές θέσεις τους τεκμηριωμένα «δικούς» της, γράφοντας την (αγνοούμενη) αξιοκρατία στις …ωοθήκες της! Θέλει πειθήνια όργανα για να κάνει τη «δουλειά» της εκ του ασφαλούς! Δηλαδή, να στήνει «Βατοπέδια», να μοιράζει επιδοτήσεις, να χαρίζει φόρους, να υποθάλπει την εισφοροδιαφυγή, να ανέχεται τα αυθαίρετα και την κάθε αυθεραισία και όποια άλλη ατασθαλία χωράει ο νους σας. Στο ίδιο μπλοκ έχει χωθεί και οι Δικαιοσύνη, όχι με το αζημίωτο, αποτελώντας μαζί με το πολιτικό σύστημα το σύμπλοκο καταδυνάστευση του νεοέλληνα, πέρα από τις ευθύνες που θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς και σ’ αυτόν.

Τώρα, μιας και μιλάμε για τα τρισάθλια «αστέρια» μας, τους πολιτικούς «μας», ας καμαρώσουμε για μια ακόμα φορά τη «λεβεντιά» όλων τους (μηδεμιάς αποχρώσεως εξαιρουμένης) και την αδιαντροπιά τους για το προνομιακό καθεστώς που έχτισαν σταδιακά για τους εαυτούς τους, θεωρώντας την ύπαρξή τους ως κάτι το ιδιαίτερα εξαιρετικό και ουδεμία σχέση έχουσα με την …Κώσταινα. Έτσι θα καταλάβετε γιατί κανείς τους, ακόμα και ο τιμιώτερος εξ αυτών, δεν θέλει να αποχωριστεί το έδρανό του! Τέτοια προνόμια δεν απολαμβάνουν ούτε οι …φύλαρχοι στην Αφρική!

Παραθέτω αποσπάσματα από την έρευνα του Ν. Βαφειάδη για την Καθημερινή, για να μπείτε στο νόημα ή για να …ξαναφουντώσετε όσοι ήδη είστε ενήμεροι. Στο τέλος της παρούσας ανάρτησης μπορείτε να «κατεβάσετε» (εκτός από τα …καντήλια) όλο το κείμενο της έρευνας σε μορφή pdf.


Βουλευτικές απολαβές και προνόμια

• Το 2010 οι 300 της Βουλής θα μοιραστούν το ποσό των 42,5 εκατ. ευρώ.

• Ο μέσος όρος των μηνιαίων βουλευτικών αποδοχών ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.

• Το 50% φορολογείται αυτοτελώς και το υπόλοιπο προστίθεται στα τυχόν άλλα εισοδήματα.

• 35 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν μέσα στο 2010 οι συνταξιούχοι βουλευτές ή οι σύζυγοι και οι άγαμες θυγατέρες θανόντων βουλευτών.

• 4,3 εκατ. ευρώ προορίζεται για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών.

• Για την κατοχύρωση βουλευτικής σύνταξης απαιτούνται 4 χρόνια.

• Όσοι έχουν πρωτοεκλεγεί πριν από το 1993 συνταξιοδοτούνται από τα 55 τους χρόνια.

• Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη. (Αναπάντητο παρέμεινε και το ερώτημα για το πόσοι βουλευτές λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη και πόσοι από αυτούς παραμένουν βουλευτές, εισπράττοντας ταυτόχρονα και τη βουλευτική αποζημίωση. «Ούτε ξέρω ούτε θέλω να ξέρω», μου είπε σχετικά ο γενικός γραμματέας).


Παροχές

• Κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως).

• 8 σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ).

• Αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ).

• Δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως).

• Γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

• Δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες.

• Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους και μετακλητούς καθώς και έναν επιστημονικό συνεργάτη, ο οποίος πληρώνεται από τη Βουλή. Στους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους πρώην προέδρους της Βουλής παραχωρούνται γραφεία μέσα στο Κοινοβούλιο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, όπως είναι η περίπτωση του Kώστα Σημίτη. Τον πιο ευρύχωρο και ηλιόλουστo χώρο στoν δεύτερο όροφο, με εξαιρετική θέα στον Εθνικό Κήπο, εξασφάλισε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής.

Συνταξιούχοι βουλευτές

Είναι οι μοναδικοί Ελληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούν ή ασκούσαν, εφόσον δεν εργάζονται στo Δημόσιο, ή και τρίτη στην περίπτωση που ήταν συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι ή πρώην νομάρχες (χορηγίες). Μέσα στην τριετία 2010-2012 υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στoυς συνταξιούχους βουλευτές άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά (!!!), λόγω των αναδρομικών αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές (έχουν πάρει ήδη το 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% θα καταβληθεί το Μάιο

του 2011), όταν οι τελευταίοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%.

Αποτελεί πάγια μέθοδο η διεκδίκηση εκ μέρους των συνταξιούχων βουλευτών των αυξήσεων που λαμβάνουν οι ανώτεροι δικαστικοί, οι οποίες μετά την τελική δικαίωσή τους επεκτείνονται και στους εν ενεργεία βουλευτές.


Υπάλληλοι της Βουλής

• 1.340 άτομα μόνιμο προσωπικό της Βουλής.

• 1.200 αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών.

• Συνολική μισθοδοσία: 106 εκατ. Ευρώ. Παίρνουν 2 επιπλέον μισθούς, που τελευταία ενσωματώθηκαν με τη μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση.

• Ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως.

• Εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤ ΑΜ ακόμα και όσοι θα προσληφθούν από το 2011 και μετά.

• Συνταξιοδοτούνται έπειτα από 28,5 χρόνια υπηρεσίας και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ) ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000 -150.000 ευρώ ο καθένας).

Το ΤΑΥΒ καρπώνεται την εκμίσθωση των κυλικείων, του εστιατορίου και των φιλοξενούμενων υπηρεσιών (Εθνική Τράπεζα κ.λπ.), ενώ έχει και τα δικαιώματα της ανακύκλωσης του χαρτιού. Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηναίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο.

Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Οι περισσότεροι είναι συγγενείς πολιτικών, βουλευτών, υψηλόβαθμων δικαστικών και αστυνομικών, ενώ ως υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ακόμη και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Μαυρομάτης.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν προσέρχονται όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, διότι, αν έρχονταν όλοι, θα δημιουργείτο το αδιαχώρητο. [Περιμένοντας στον προθάλαμο του γ.γ., είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά πως δεν φτάνουν οι καρέκλες. Μόλις έβγαινε κάποιος για τσιγάρο, αμέσως τη θέση του, πάντα πίσω από μια οθόνη κομπιούτερ ακινητοποιημένη στο Facebook, καταλάμβανε ένας άλλος.]

Διαπιστευμένοι συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Βουλής

• Στέλνουν τα παιδιά τους στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο προς τη μεριά του Εθνικού Κήπου (επειδή έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, δημιουργείται κι άλλος σε κτίριο που παραχώρησε στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού στην Πλάκα).

• Γυμνάζονται στο άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο (διαθέτει μέχρι και χαμάμ) με εννέα γυμναστές (Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων), μαζί με τους βουλευτές, τους επιστημονικούς τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της Βουλής.

• Προσωπικός χώρος στάθμευσης στο υπόγειο γκαράζ της Βουλής.

• Δωρεάν καινούργιος προσωπικός φορητός υπολογιστής σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Όταν δημιουργήθηκε σάλος με τη δημοσιοποίηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, οι τελευταίοι τα έβαλαν με τους πάνω από 70 δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ:

Τηλεοπτικός σταθμός

• Συνολικό προσωπικό περίπου 100 άτομα.

• Κόστος για το 2010 6 εκατ. Ευρώ

• Τηλεθέασή 0,3 %.

Αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα πόσοι από τους δημοσιογράφους που απασχολεί ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής καλύπτουν ταυτόχρονα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για λογαριασμό άλλων ΜΜΕ.

Ατιμωρησία

• Αν ένας βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα, παρακρατείται υποχρεωτικά για κάθε απουσία το 1/30 της μηνιαίας αποζημίωσής του. Στην πράξη όμως, ενώ τα νομοσχέδια συζητούνται και ψηφίζονται σε άδεια έδρανα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει παρακρατηθεί από κανένα βουλευτή. «Δεν έχουν γίνει περβάσεις στις απουσίες», με διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο γενικός • γ ραμματέας.

• Δεν γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος στο «πόθεν έσχες» και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των

βουλευτών, ενώ οι μετοχές, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να ελεχθούν διότι είναι ανώνυμες.

• Τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονται με διαδικασίες εξπρές

Οι βουλευτές παραμένουν ατιμώρητοι για όλα τα αστικά και ποινικά αδικήματα που διαπράττουν, επικαλούμενοι την ασυλία τους. Ενδεικτικό είναι ότι πολίτης που μήνυσε βουλευτή για εκβιασμό οδηγήθηκε τελικά ο ίδιος στη φυλακή έπειτα από αντιμήνυση που του έκανε ο βουλευτής, ο οποίος, λόγω της ασυλίας, ουδέποτε δικάστηκε.

Η παραβίαση του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μνημόνιο στήριξης ψηφίστηκε ως νομοσχέδιο, που απαιτεί 151 βουλευτές, και όχι ως διεθνής σύμβαση, που απαιτεί 180. Και ακόμη πιo χαρακτηριστικό πως την επομένη της ψήφισής του ψηφίστηκε τροπολογία-προσθήκη, βάσει της οποίας οι συμβάσεις δανεισμού ισχύουν από τη στιγμή της υπογραφής τους, χωρίς την προϋπόθεση της κύρωσής τους από το Κοινοβούλιο, ενώ το σύνταγμα προβλέπει πως καμία προσθήκη ή τροπολογία δεν εισάγεται για συζήτηση αν δεν σχετίζεται με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου που ψηφίζεται.


Όλο το ρεπορτάζ του Ν. Βαφειάδη (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ





ΕΠΙΜΥΘΙΟ


Δήλωση του Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010)



Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε! Και δεν τους τιμωρήσαμε εμείς ,αλλά οι θεσμοί.

Μου λένε «γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός άμυνας και δεν τον κάλυψες επειδή ήταν προσωπικός σου φίλος;» Μα… γιατί έκλεψε! Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στη κυβέρνηση.Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, το Στρατό, την Πατρίδα, το Έθνος; Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη!

Αν τους αφήσεις θα διαφθείρουν κι άλλους! Γι’ αυτό φυλακίστηκαν. Τιμωρώντας τη διαφθορά, κρατάμε γεμάτα τα ταμεία και τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη μαφία των τραπεζών μακριά απ’ τα πόδια μας. Δεν καταντάμε Ελλάδα!


Αναδημοσίευση από:
http://makispassisis.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου