Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Κερατέα 2010-1011: Σύντομο χρονικό της αντίστασης μιας ολόκληρης πόλης - Όσα τα επίσημα ΜΜΕ δεν θα μας δείξουν ποτέ..


Οβριόκαστρο Κερατέας-Τρία επιχειρήματα, τρία ψέματα

Τα Δεκεμβριανά της Κερατέας

Σύντομο χρονικό της αντίστασης μιας ολόκληρης πόλης

Αίμα, Δάκρυα & Οργή



Σάββατο 11 Δεκεμβρίου

Στις 4:30 το πρωί με τσουχτερό κρύο και χιονόνερο 600 περίπου αστυνομικοί των ΜΑΤ εισβάλλουν στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου όπου φυλάσσεται από τον Δήμαρχο Κερατέας Σταύρο Ιατρού, υπαλλήλους του δήμου και πολίτες της Κερατέας. Την ίδια στιγμή στη πόλη ηχούν οι σειρήνες και οι καμπάνες των εκκλησιών και ξεσηκώνονται οι κάτοικοι.

Συλλαμβάνονται στο φυλάκιο του Οβριοκάστρου, ο Δήμαρχος και ο αδελφός του Γιώργος για 4ώρες και αφήνονται από την Αστυνομία γύρω στις 11 το πρωί μετά από παρέμβαση του Ν. Κωνσταντόπουλου και συνηγόρων της Κερατέας.



Ο κόσμος συρρέει στην κεντρική λεωφόρο Αθηνών – Λαυρίου και παρατάσσεται απέναντι στα ΜΑΤ. Ο Εισαγγελέας κ. Παναγόπουλος διαπραγματεύεται με τον Δήμαρχο Σταύρο Ιατρού, το νέο Δήμαρχο Λαυρεωτικής Κωνσταντίνο Λεβαντή, τον βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Βλάχο και αποφασίζεται να αποχωρίσουν τα ΜΑΤ και ο κόσμος σταδιακά.

Ενώ η συμφωνία τηρείται από πλευράς Δήμου, οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας και ο εισαγγελέας δεν τηρούν την συμφωνία, και ενώ το μεσημέρι προς απόγευμα μείωσαν τις δυνάμεις, το βράδυ ενισχύουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ από Λαύριο. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ και ο Δήμος, χτυπάνε πάλι τις καμπάνες και τις σειρήνες και ο κόσμος κατεβαίνει στην Κεντρική Λεωφόρο Αθηνών Λαυρίου. Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές, τα ΜΑΤ κάνουν επιθέσεις με δακρυγόνα και χημικά. Είναι η αρχή της έντασης….


Ματ εναντιον πολιτων της ΚΕΡΑΤΕΑΣ


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου

Στη λεωφόρο Αθηνών Λαυρίου συρρέει διπλάσιος κόσμος κυρίως από την Κερατέα και τους γύρω Δήμους των Μεσογείων και Λαυρεωτικής. Οι διαδηλωτές συγκρούονται με τα ΜΑΤ, ποδοπατείται και χτυπιέται βάναυσα ο δήμαρχος Κερατέας, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Alter Μαρίνο Αλιφέρη και ηλικιωμένοι κάτοικοι της Κερατέας.

Το βράδυ αρχίζουν μάχες με μολότοφ, δακρυγόνα, χημικά,

Ο κόσμος εξοργίζεται…

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου

Προσπάθεια του Δήμου Κερατέας και των νομικών συμβούλων του στην Ευελπιδων να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από τον Αρχαιολογικό χώρο. Απόφαση του Ειρηνοδικείο Λαυρίου κατά των εργολάβων για να σταματήσουν οι εργασίες.

Νέα ένταση και συλλήψεις 6 νεαρών κατοίκων της Κερατέας, Δακρυγόνα, αίμα, οργή, βία από τα ΜΑΤ.

Ένταση και αγανάκτηση από τους κατοίκους, οι πιο θερμόαιμοι προσπαθούν να αντισταθούν με κάθε μέσο και οι υπεύθυνοι του Δήμου Κερατέας να εξαντλούν κάθε δυνατότητα να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου

Ο Δήμος Κερατέας ενημερώνει τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς, τα σχολεία ήδη από την Δευτέρα έχουν κλείσει, ενώ μαθητές του Λυκείου και της Γ’ Γυμνασίου διαδηλώνουν απέναντι από τα ΜΑΤ. Αποφυλακίζονται οι συλληφθέντες.

Συνεχίζονται με μεγάλη ένταση τα επεισόδια την νύχτα με άγρια κυνηγητά στην κεντρική λεωφόρο, στους ελαιώνες στο ΒΙ.Ο.ΠΑ. Κερατέας.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου

Η μέρα σημαδεύεται με διαδηλώσεις των σχολείων το πρωί απέναντι στα ΜΑΤ.

Με πολύ κόσμο το απόγευμα – βράδυ στην κεντρική λεωφόρο και πολλές φωτιές αρχίζουν τα πιο άγρια επεισόδια που κορυφώνονται με συλλήψεις 7 ατόμων. Στην Αθήνα σ’ ένα τοίχο αναγράφεται το σύνθημα ΚΕΡΑΤΕΑ – ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ 1 – 0.



Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου

Στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου πολύς κόσμος για την αναστολή εργασιών κατά των εργολάβων που επιτυγχάνεται.

Τα σχολεία Κερατέας, Καλυβίων απέναντι στα ΜΑΤ μαζί με τους δημάρχους Κερατέας, Καλυβίων σε μια ειρηνική διαδήλωση με επιτυχημένα συνθήματα και πανό.

"ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΤΕ ΤΟ ΜΟΥΤΙ", "ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ". Αντιπροσωπεία μαθητών χόρευε δημοτικούς χορούς μπροστά στα ΜΑΤ.

Η Δημοτική Αρχή και πολλοί δικηγόροι της Κερατέας το απόγευμα έως το βράδυ είναι στα δικαστήρια της Ευελπιδων για την υπεράσπιση των 7 συλληφθέντων.

Οι συλληφθέντες θα παραμείνουν στην Γ.Α.Δ.Α. ως την Δευτέρα όπου ορίστηκε να απολογηθούν.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου

Οι καμπάνες ηχούν πάλι στη πόλη και τα αυτοκίνητα του Δήμου καλούν για νέα αντίσταση αφού τα ΜΑΤ καταλαμβάνουν τον κόμβο ΒΙ.Ο.ΠΑ. όπου υπήρχαν τα αυτοκίνητα του Δήμου, πανό, χριστουγεννιάτικο δέντρο, φαρμακείο, οι κάτοικοι εξοργίζονται για την βιαιότητα των αστυνομικών οργάνων και οπισθοχωρούν.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου

Σύσκεψη στα Καλύβια με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καλυβίων Πέτρου Φιλίππου και του Δημάρχου Κερατέας Σταύρου Ιατρού.

Συμμετέχουν όλοι οι Δήμαρχοι Μεσογείων Αν. Αττικής, οι Βουλευτές Βλάχος, Μπούρας (ΝΔ), Βορίδης (ΛΑΟΣ) και ο Νομάρχης Αν. Αττικής Λεωνίδας Κουρής. Από την σύσκεψη προκύπτει επιτροπή που θα επιδιώξει διάλογο με τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης.

Το μεσημέρι τα ΜΑΤ υποχωρούν από τον κόμβο ΒΙ.Ο.ΠΑ. . Ενώ το βράδυ τα ΜΑΤ κυκλώνουν τον κόσμο συλλαμβάνονται δύο νεαρά παιδιά 15 και 19 χρονών μέσα σε νέα κατακραυγή και αγανάκτηση.


Κερατέα 8η μέρα


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου

Οργανώνεται μεγάλη διαδήλωση στον κόμβο ΒΙ.Ο.ΠΑ. όπου μιλούν οι Δήμαρχοι Σταύρος Ιατρού, Κων/νος Λεβαντής, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος χαρακτηρίζει τον αγώνα ιερό. "Δεν είναι ότι θα σας φέρουν τα σκουπίδια το χειρότερο είναι ότι σας φέρονται σαν σκουπίδια τονίζει". Πλήθος ψηφισμάτων συμπαράστασης από οργανώσεις, κόμματα, συλλόγους.

Το βράδυ συγκεντρώνεται πολύς κόσμος στα μπλόκα και είναι η πρώτη μέρα που επικρατεί ησυχία.



Κερατέα 9η μέρα


Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου

Στην Ευελπίδων με την παρουσία 200 ατόμων όλων των ηλικιών από την Κερατέα και με συνθήματα όπως " ΤΑ ΜΑΤ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΗ ΚΕΡΑΤΕΑ" απελευθερώνονται προσωρινά οι 7 νεαροί κρατούμενοι (μεταξύ των οποίων 4 αδέρφια μιας δωδεκαμελούς οικογένειας).

Συνέντευξη τύπου στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών δίνουν ο δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, ο Νομάρχης Αν. Αττικής Λεωνίδα Κουρή, ο Δήμαρχος του νέου δήμου Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντής σε πλήθος δημοσιογράφων ΜΜΕ.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου

Στα δικαστήρια στην Ευελπίδων, πολύς κόσμος από την Κερατέα και το Λαύρειο για την απελευθέρωση των δύο νεαρών, 15 και 19 ετών, που συνελήφθηκαν σε μια επιχείρηση «σάντουιτς» στον κόσμο των δυνάμεων καταστολής το Σάββατο 18/12/2010. Παρευρίσκονταν ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος. Μαζί με το δήμαρχο Κερατέας, ο νομάρχης και ο Μητροπολίτης ζητούν ακρόαση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικείου με αίτημα να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Κερατέα. Οι νεαροί αποφυλακίζονται αργά το μεσημέρι.



Το βράδυ τεράστιο πλήθος στον κόμβο ΒΙΟΠΑ όπου μεταξύ των άλλων παρακολουθούσε το ωριαίο ντοκιμαντέρ “ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ”, παραγωγή του Δήμου Κερατέας και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

Κυκλοφορεί η χριστουγεννιάτικη κάρτα του Δήμου με το χιονισμένο Οβριόκαστρο και την σημείωση ΑΣΤΡΟ ΛΑΜΠΡΟ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ. ΟΧΙ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου

Το πρωί ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αλέκος Αλαβάνος έρχεται συμβολικά στο μπλόκο της Κερατέας και δηλώνει ότι δεν θα ορκιστεί στην παλαιά Βουλή, αλλά εδώ στο εφημέριο του Ναού Αγίου Δημητρίου Κερατέας, στα οδοφράγματα.

Στο αίτημα να περάσει με κατοίκους στο Οβριόκαστρο, οι αστυνομικοί αρνούνται και 50 άτομα με επικεφαλείς τον Αλ. Αλαβάνο, τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κερατέας Κ. Κλάδη, τον αντιδήμαρχο Π. Κατσίκη από αγροτικούς παράδρομους, μέσα στους ελαιώνες και τα αμπέλια ,τις φυτείες από σπανάκι, ξεκινούν για το βουνό με την στενή επιτήρηση διμοιρίας ΜΑΤ. Τελικά γύρω στα 20 άτομα φθάνουν στο βουνό, στα μηχανήματα και τα ξύλινα σπιτάκια του Δήμου. Επιστρέφουν με την συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, αφού βιντεοσκοπούν και φωτογραφίζουν τον χώρο.

Το βράδυ στο μπλόκο, νέα κοσμοσυρροή με προβολές από τα επεισόδια, σατιρικές ταινίες μικρού μήκους, κεράσματα, κρασιά, τσίπουρα.


22-12-2010 ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΝ ΜΑΤ


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου

3000 και πάνω άτομα συρρέουν στην Αθηνών Λαυρίου στην μαραθώνια συναυλία που οργανώνει ο Δήμος και η Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ. Πολυάριθμες ομάδες διαδηλώνουν από Αθήνα, αντιπροσωπείες οργανώσεων, κομμάτων, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής, δήμαρχοι από τα Μεσόγεια και την Αττική με πλήθος ψηφίσματα συμπαράστασης.

Στην συναυλία που οργανώνει ο τραγουδοποιός από την Κερατέα Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (εμπνευστής του 1ου και του 2ου Φεστιβάλ Οβριόκαστρου που έγιναν τα προηγούμενα καλοκαίρια), συμμετέχουν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Στάθης Δρογώσης, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Ζακ Στεφάνου, οι Χατζηφραγκέτα και πολλοί άλλοι. Ο στιχουργός Ισαάκ Σούσης διαβάζει ένα μήνυμα συμπαράστασης των καλλιτεχνών κατά του μνημονίου στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας.

Μεγάλη η συμμετοχή καλλιτεχνικών συγκροτημάτων νεολαίας από την περιοχή όπως ο Ευτύχης Ζάρμπ, ενώ παίρνει μέρος κι ένα κρητικό συγκρότημα που ενθουσιάζει με τα ριζίτικα τραγούδια και τις μαντινάδες. Ο Σπύρος Γραμμένος κλέβει την παράσταση με το τραγούδι «Μαμά, μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος» που το τραγουδά με την συνοδεία μεγάλης ομάδας μαθητών της Κερατέας.


23-12-2010 Συναυλία Διαμαρτυρίας για το ΧΥΤΑ στη Κερατέα



Σπύρος Γραμμένος - Κουκουλοφόρος [Κερατέα-Δεκ.10']



Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Ντρέπομαι..



Αγωνιστικά Κάλαντα από το μπλόκο της Κερατέα 23.12.2010


Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου

Αρχαιολόγοι στο Οβριόκαστρο με την συνοδεία του δημάρχου Σταύρου Ιατρού και 20 ατόμων της Συντονιστικής Επιτροπής που περνάνε και ανεβαίνουν στον αρχαιολογικό χώρο χωρίς να τους πάρουν είδηση τα ΜΑΤ.

Το βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ καλεί τον κόσμο για χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν στα οδοφράγματα με μεζέδες, κρασιά και γλυκά. Προηγουμένως η Δημοτική Χορωδία τραγουδά μπροστά στα ΜΑΤ τα κάλαντα, χριστουγεννιάτικους ύμνους και την “Άγια Νύχτα”.

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα)

40 άτομα κυρίως νέοι ανεβαίνουν στο βουνό με επικεφαλής το δήμαρχο Σταύρο Ιατρού. Μια ισχυρή δύναμη αστυνομικών τους υποδέχεται με δακρυγόνα. Τελικά στον χώρο εισέρχεται μόνο ο Δήμαρχος.

Το βράδυ πολύς κόσμος στο μπλόκο. Το θέατρο δρόμου «Τζιριτζάτζουλες» παρουσιάζει ένα έργο του Ντάριο Φο βασισμένο στα δρώμενα των γελωτοποιών του Μεσαίωνα κατά της εξουσίας με τίτλο «ΜΙΣΤΕΡ ΜΠΟΥΦΟ». Ο κόσμος μένει μέχρι αργά με φωτιές και κεράσματα, αποφασισμένος να μην φύγει από τα οδοφράγματα.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου

200 άτομα από την Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος διαδηλώνει στον χώρο αναχωρήσεων με πανό και συνθήματα.

Ένα πανό γράφει «KERATEA-ATTIKA COULD YOU IMAGINE TONES OF RUBBISH IN ACROPOLIS?

WHY IN OVRIOKASTRO?»

Επεισόδια το μεσημέρι στον κόμβο του ΒΙΟΠΑ Αθηνών-Λαυρείου.

Νέα προσπάθεια 50 ατόμων στο βουνό όπου φυλάσσονται τα μηχανήματα. Οι διαδηλωτές αντιμετωπίζονται πάλι με δακρυγόνα, ενώ προκαλείται φωτιά από δακρυγόνα και καταφθάνει η Πυροσβεστική. Από υπεύθυνους του Δήμου Κερατέας κατατίθεται μήνυση για εμπρησμό κατά των ΜΑΤ.

Το βράδυ το Θεατρικό Εργαστήρι “ΘΕΣΠΙΣ” του Δήμου Κερατέας παρουσιάζει σκηνές από το έργο “ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ” του Γιάννη Ξανθούλη και καταχειροκροτούνται. Ιδιαίτερα οι διαδηλωτές χειροκροτούν το τραγούδι για τον Ερυθρό Σταυρό που προσφέρει πρώτες βοήθειες εδώ και μέρες στους κατοίκους της Κερατέας.

Ένας νεαρός διαδηλωτής συλλαμβάνεται από τα ΜΑΤ γιατί τους έριχνε λέιζερ και ύστερα από γενική απαίτηση του κόσμου απελευθερώνεται σε μια ώρα.


Τετάρτη 29-12-2010

Μεγάλη νίκη του Δήμου Κερατέας έναντι των εργολάβων.

Μια ακόμα μεγάλη νίκη στον αγώνα των κατοίκων έναντι της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στη Κερατέα ήρθε σήμερα από το ειρηνοδικείο Λαυρίου.

Πιο συγκεκριμένα με μια απόφαση καταπέλτη εναντίων των εργολάβων το ειρηνοδικείο Λαυρίου αναγνώρισε το δίκιο των κατοίκων και του Δήμου και απαγόρευσε την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας στην επίμαχη περιοχή μέχρι α)να συντελεσθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση της εκτάσεως για την εκτέλεση της Α΄ φάσης του Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας, β) να εκπονηθούν οι μελέτες που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση, βάσει της οποίας κατέστησαν οι καθ’ων ανάδοχοι αυτού του έργου, γ) να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη υπάρξεως αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο αυτό και δ) να εκδοθούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας.

Ο Δήμαρχος Κερατέας κος Σταύρος Ιατρού μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσε ικανοποιημένος, «και σήμερα αποδείχθηκε περίτρανα πως σε αυτή την ιστορία είναι παράνομο το κράτος και όλοι εμείς εδώ προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την νομιμότητα. Ζητάμε να αποχωρήσουν αμέσως οι αστυνομικές δυνάμεις και να σταματήσουν όλα αυτά τα επεισόδια πριν γίνουμε μάρτυρές χειρότερων κακών. Όσο και αν προσπαθούν δε θα τα καταφέρουν. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε. Δεν πρόκειται να γίνει έναρξη εργασιών στο Οβριόκαστρο που θα παραμείνει αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνουν τη θέση τους. Κάνω και αυτή τη στιγμή έκκληση να αντιληφθούν το σφάλμα στο οποίο έχουν υποπέσει και να φύγουν από το τόπο μας. Δε θα είμαστε υπεύθυνοι για ότι συμβεί.»

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει κοινοποιηθεί στον επικεφαλής αξιωματικό των ΜΑΤ, οι δυνάμεις εξακολουθούν έως και αυτή την ώρα να βρίσκονται στη περιοχή αποκόπτοντας κάθε πρόσβαση στις περιουσίες των κατοίκων.



Οβριόκαστρο Κερατέας-Τα κριτήρια αποκλεισμού



Τετάρτη βράδυ της 5ης Ιανουαρίου 2011

Τα ΜΑΤ επιτίθενται στους κατοίκους με χημικά και κανόνι νερού, ενώ άλλα ΜΑΤ βανδαλίζουν τα αυτοκίνητα τους και η τροχαία Κερατέας κόβει κλίσεις και αφαιρεί πινακίδες!


"Σπάσανε τα αυτοκίνητα του κοσμάκη τα ΜΑΤ και μας είπε η Αστυνομία να πάμε στο Τμήμα"


Το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου 2011, τα ΜΑΤ που βρίσκονταν στην Κερατέα, καταπατώντας για ακόμα μία φορά τα δημοκρατικά δικαιώματα των κατοίκων τους εμπόδισαν να κινηθούν προς στην λεωφ. Λαυρίου, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό τους με χρήση χημικών και νερού υπό πίεση. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν αναμενόμενη. Πετροπόλεμος και μολότοφ.

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους κατοίκους ενώ άλλοι προέβησαν σε βανδαλισμούς των οχημάτων του συγκεντρωμένου πλήθους που ήταν παρκαρισμένα στην άκρη της λεωφόρου και στα τριγύρω χωράφια. Σπασμένοι καθρέπτες, παρμπρίζ, χαραγμένα οχήματα, βαθουλώματα από χτυπήματα γκλομπ ήταν το αποτέλεσμα της βιαιότητας των ΜΑΤ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι άνδρες της τροχαίας Κερατέας μοίρασαν κλήσεις και πήραν τις πινακίδες από τα οχήματα.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. 300 αγανακτισμένοι κάτοικοι εισέβαλαν στην Διεύθυνση Τροχαίας Κερατέας καταστρέφοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους, αφού οι άνδρες εκεί δεν τους επέστρεφαν τις πινακίδες. Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίες εντός της Κερατέας που κατέληξε στην διεύθυνση ασφάλειας του αστυνομικού τμήματος Κερατέας. Εκεί πυρπολήθηκε ένα όχημα της ασφάλειας, ενώ καταστράφηκε η πρόσοψη του αστυνομικού τμήματος καθώς και μέρους του εσωτερικού από ρίξεις μολότοφ και πετρών.

Η βία των ΜΑΤ φέρνει βία ...θα έπρεπε να το γνωρίζουν αυτό οι κύριοι που τους διοικούν. Κατάφεραν σε λίγες μόνο μέρες να κάνουν απλούς φιλήσυχους κατοίκους σε εξαγριωμένους πολίτες.



... και αυτοί πήγανε στο Τμήμα..


Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Ντοπαρισμένοι πρέπει να είναι οι νέοι διαχειριστές της Περιφέρειας Αττικής.
Μόνο έτσι μπορούμε να δικαιολογήσουμε το δελτίο τύπου που εξέδωσαν σήμερα, καταδικάζοντας τα επεισόδια που γίνονται στην Κερατέα. Καταδικάζουν τις πράξεις βίας, τον πυρπολισμό οχημάτων της αστυνομίας, εγκαλούν τους κατοίκους να σεβαστούν τη δικαιοσύνη και μάλιστα καθιστούν και υπεύθυνους όσους είναι ηθικοί αυτουργοί όσο ψηλά κι αν φτάνουν!!!


Μήπως κάνουν αυτοκριτική;

Ποιος σέβεται τη δικαιοσύνη;

Αυτοί που ενώ εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις μπαίνουν στις 3 τα ξημερώματα και καταπατούν ιδιοκτησίες;

Αυτοί, που ενώ υπάρχει δικαστική απόφαση αναστολής εργασιών, επιβάλλουν με την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ, την παραμονή των μηχανημάτων και δεν αποχωρούν;

Αυτοί, που επιβάλλουν με απαγορευμένα χημικά και ξύλο σε ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά τη δική τους παρανομία;

Αυτοί, που έχουν στείλει τα ΜΑΤ να προκαλούν δολιοφθορές στα αυτοκίνητα των κατοίκων;

Αυτοί, που παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, με τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, μιλώντας για ΧΥΤΥ, ενω θα φτιάξουν άλλη μία χωματερή;

Αυτοί, που αγνοούν όλα τα κριτήρια αποκλεισμού για την περιοχή, που οι επιστήμονες και οι νόμοι του κράτους ορίζουν;

Αυτοί, που έχουν αποκλείσει τη Λαυρεωτική και τους πολίτες, με στρατιωτικό νόμο;

Αν θέλετε τους ηθικούς αυτουργούς για όσα συμβαίνουν και για όσα θα συμβούν, ψάξτε να βρείτε:

Ποιοι ήταν υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού.

Ποιοι ήταν γραμματείς των υπουργείων και περιφερειάρχες.

Ποιοι ήταν οι πολιτικάντηδες των γύρω περιοχών, που πάντα ήταν μαζί μας όταν ηταν στην αντιπολίτευση και όταν κυβερνούσαν λάκιζαν.

Ποιος είναι ο παρολίγον φρούραρχος της βουλής που απειλεί με το 45αρι ηλικιωμένους...

Ποιοι είναι οι πουλημένοι δημοσιογράφοι...

Κύριε Σγουρέ, είσαι κι εσύ μέσα...





Μία προσπάθεια ανασύνθεσης του χρονικού των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων στην Κερατέα μέσα από τις Ιστοσελίδες:

http://www.keratea.gr/dimos/index.php

http://rednotebook.gr/details.php?id=1356

http://antixyta.blogspot.com/



Σκίτσο του Ορνεράκη


Ανακοίνωση της Greenpeace:

Πόλεις χωρίς σκουπίδια

Οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις αναφορικά με τα σχέδια για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στην Κερατέα, καθιστούν το όραμα της Greenpeace για πόλεις χωρίς σκουπίδια πιο επίκαιρο και επείγον από ποτέ. Οι πόλεις χωρίς σκουπίδια μπορεί και πρέπει να γίνουν πραγματικότητα, αρκεί η πολιτική ηγεσία να κάνει τις σωστές επιλογές στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.



Οι επιλογές αυτές είναι:

• Πρόληψη στην πηγή και κομποστοποίηση, ώστε τα τελικά υλικά που απορρίπτονται να είναι τα ελάχιστα δυνατά.

• Επαναχρησιμοποίηση των υλικών και συσκευασιών.

• Ανακύκλωση ώστε να εκμηδενίζεται σχεδόν το τελικό ποσοστό των απορριμμάτων.

Η λύση αυτή πέραν των προφανών περιβαλλοντικών οφελών, είναι η οικονομικά αποδοτικότερη και αυτή που δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Εάν δεν εξασφαλιστούν τα παραπάνω, οι συζητήσεις για ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ οδηγούν απλώς σε νέες χωματερές. Σε αυτή την περίπτωση, τόσο στην Κερατέα όσο και αλλού, οι κοινωνικές εκρήξεις πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και αναμενόμενες.

Μέρος σε αυτή τη λύση οφείλουμε να είμαστε όλοι: πολίτες, ΟΤΑ και πολιτική ηγεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου