Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Όμορφη πόλη


Η πρώτη εκτέλεση από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη, όπως ηχογραφήθηκε το 1960 στο έργο του Λιποτάχτες - έργο που μελοποίησε το 1952.


Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Μίκης Θεοδωράκης

Άλλες ερμηνείες:
Κώστας Χατζής
Μαρινέλλα
Μαργαρίτα Ζορμπαλά
Γιάννης Πουλόπουλος
Γιώργος Νταλάρας
Μάριος Φραγκούλης
Σωκράτης Μάλαμας
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Κώστας Θωμαΐδης


Όμορφη πόλη φωνές μουσικές
απέραντοι δρόμοι κλεμμένες ματιές
ο ήλιος χρυσίζει χέρια σπαρμένα
βουνά και γιαπιά πελάγη απλωμένα

Θα γίνεις δικιά μου πριν έρθει η νύχτα
τα χλωμά τα φώτα πριν ρίξουν δίχτυα
θα γίνεις δικιά μου

Η νύχτα έφτασε τα παράθυρα κλείσαν
η νύχτα έπεσε οι δρόμοι χαθήκαν


Δισκογραφία:
Λιποτάκτες - 1960
Μια φορά θυμάμαι - 1982
Τα τραγούδια της νύχτας - 1994
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη - 1995
Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά οδό ΙΙ - 1998
Τα χρώματα του χρόνου - 1999
Σφεντόνα Live - 2000
Μεσόγειος, 30ος-40ος Παράλληλος - 2005


Les Amants de Teruel – Edith Piaf
Από την ομώμυμη ταινία του Jacques Plante και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Σημ.: Είναι μια από τις τελευταίες ηχογραφήσεις της Edith Piaf, πριν το “σπουργιτάκι” πετάξει για πάντα μακριά μας, λίγους μήνες αργότερα (11 Οκτώβρη 1963).

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από τα αγαπημένα τραγούδια του Μίκη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα μυστήριο κορίτσι

    Σε μερικά ανθρώπινα Δημιουργήματα έχει χαριστεί αυτοδίκαια η Αθανασία..

    Νομίζω πως η Όμορφη Πόλη του Μίκη θεοδωράκη, σε στίχους του αδερφού του Γιάννη, είναι ένα από αυτά..

    Επέλεξα να ανεβάσω δύο από τις σχετικά πιο 'άγνωστες', αλλά και ιστορικότερες, εκτελέσεις του τραγουδιού, την πρώτη εκτέλεση από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και την γαλλική version της Edith Piaf - έτσι, για να θυμούνται, καθώς λένε, οι παλιοί, αλλά και για να γνωρίζουν οι νεότεροι που μάθανε το τραγούδι, ενδεχομένως, από τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μάριο Φραγκούλη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην ομορφιά των στίχων, στη μαγεία της μουσικής μια ερωτησούλα τόσο δα χαζούλα:
    υπάρχει περίπτωση να αναρτήσετε τους στίχους του κομματιού "της δουλειάς" από την "ομορφη πόλη"; και γιατί όχι και την εκπληκτική ερμηνεία του κομματιού από τη χορωδία.Θα το άκουσα απόψε ίσαμε 30 φορές και κάθε φορά κάτι έσπαγε μέσα μου, τεκτονικό σπάσιμο απ' άκρη σ' άκρη. Κι έπειτα από τα πόδια ως το μέτωπο εγκάρσια έσκιζε με του μουζουκιού το αντρίωμα.
    Ταπεινός επισκέπτης σου, Χρόνια πολλά να ζήσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή