Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Να σας δώσουμε έναν ακόμη Αλέξη Γρηγορόπουλο;


"Να σας δώσουμε έναν ακόμη Αλέξη Γρηγορόπουλο;" Με αυτή την προκλητική φράση (προαναγγελία;) απευθύνονται ειρωνικά οι άνδρες των ΜΑΤ προς τους κατοίκους της Κερατέας, οι οποίοι συνεχίζουν να αγωνίζονται κατά του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.

Λίγο έλειψε, εξάλλου, να γίνει πράξη την περασμένη Τρίτη το σκωπτικό ερώτημα των αστυνομικών, που συστηματικά χρησιμοποιούν το όνομα του δολοφονημένου Αλέξη εν είδει υβρεολογίου που συμπυκνώνει τις νίκες μιας συμμορίας απέναντι στους αντιπάλους της. Δεν ήταν μόνο ο αστυνομικός της ασφαλείας που με την οργή ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, όπως αποτυπώνεται σε φωτογραφία, τραβάει το πιστόλι και σημαδεύει τους κατοίκους που έσπευσαν να υπερασπιστούν τον γείτονά τους. Αλλά επιπλέον η βίαιη εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στον οικισμό της Κερατέας με ξύλο, δακρυγόνα, κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες, μετατρέποντας την πόλη σε ένα απέραντο πεδίο μάχης και χημικού πολέμου. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που το δημοτικό συμβούλιο κήρυξε την πόλη σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

Όπως μας περιέγραψε η κάτοικος και οδοντίατρος Ρούλα Παναγιώτου, κατά την παρουσία μας στην Κερατέα την περασμένη Τετάρτη στη συγκέντρωση των κατοίκων μετά τα γεγονότα της Τρίτης, "εγώ μόνη μου έραψα στο ιατρείο μου τα κεφάλια τριών παιδιών, γιατί κάθε φορά που ένας τραυματισμένος κάτοικος απευθύνεται στο κέντρο υγείας, τον ακολουθούν 2 και 3 αστυνομικοί με πολιτικά, προκειμένου να μάθουν τα στοιχεία του ή και να τον συλλάβουν και να τρομοκρατήσουν με αυτόν τον τρόπο και τους υπόλοιπους κατοίκους". Μας υπογράμμισε, μάλιστα, πως ένας από τους τραυματίες στις συγκρούσεις της Τρίτης "είχε μια μεγάλη κηλίδα αίματος στο στήθος του, που είχε προκληθεί μάλλον από κάποιο σφαιρίδιο, το οποίο τρύπησε μπουφάν και δύο μπλούζες και έκανε τρύπα στο σώμα του παιδιού. Για να φανταστείτε βγάζαμε με τα ίδια μας τα χέρια από την πληγή μικρά κομματάκια από κάτι που έμοιαζε με πλαστικό ή καουτσούκ".

Η κ. Παναγιώτου μας επέστησε την προσοχή και στο γεγονός ότι συνεχώς οι "αστυνομικοί χρησιμοποιούν το όνομα του δολοφονημένου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, επιχειρώντας να μας τρομοκρατήσουν. Δηλαδή τι θα μας κάνουν; Θα μας σκοτώσουν επειδή υπερασπιζόμαστε το σπίτι μας και τις ζωές, τις δικές μας και των παιδιών μας; Τι σημαίνει η φράση που μας λένε τα ΜΑΤ 'θέλετε να σας δώσουμε έναν ακόμη Γρηγορόπουλο' με το ειρωνικό χαμόγελο στα χείλη;"
"Τους αστυνομικούς τους αγαπούσα πιο πολύ απ' όλους. Τώρα τους σιχαίνομαι"

Στη διάρκεια της πορείας των 3.000 κατοίκων από την κεντρική πλατεία προς τα μπλόκα της Λαυρίου μιλήσαμε με μία ακόμη κάτοικο, την κ. Μαρία, η οποία μας περιέγραψε ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων "μικρά παιδιά κλειδώθηκαν στα φροντιστήρια, όλος ο τόπος γέμισε με χημικά, όλα θύμιζαν εμπολεμη κατάσταση. Τα δακρυγόνα ήταν τόσα πολλά, που μέχρι και την επόμενη μέρα τα παιδάκια μιας οικογένειας, που μένει πάνω στον δρόμο που γίνονταν τα επεισόδια, έκαναν συνεχώς εμετό και είχαν πυρετό". Από δίπλα, ένας ηλικιωμένος, ο οποίος ακούγοντας τη συνομιλία μας έσπευσε να μας μιλήσει: "Εγώ δεν ήμουν έτσι. Αγαπούσα τους αστυνομικούς πιο πολύ απ' όλους. Τώρα τους σιχαίνομαι".

Στο πλήθος των διαδηλωτών συναντήσαμε και τον Γιώργο ανάμεσα στους δεκάδες μαθητές που προπορεύονταν με το πανό τους της διαδήλωσης. Όταν τον ρωτήσαμε γιατί βρίσκεται στην πορεία, μας απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο: "Εσύ γιατί είσαι εδώ; Είσαι ασφαλίτης;" Αφού του εξήγησα την ιδιότητά μου, μου απάντησε, πάλι όμως διστακτικά σαν να μην με πολυπίστευε: "Θέλουν να φέρουν τα σκουπίδια στα σπίτια και τα σχολεία μας. Και έφεραν τους μπάτσους για να τα καταφέρουν. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει αυτό, θα είμαστε κάθε μέρα εδώ. Είσαι σίγουρα δημοσιογράφος, ε;"
Στ. Ιατρού: "Προσχηματική και τρομοκρατική η δίωξή μου"

Η απάντηση είναι ενδεικτική του κλίματος τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας, που έχει επιβάλλει από τις 11 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση, χωρίς να αφήνει ανεπηρέαστα ούτε τα μικρά παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, έχει ενεργοποιηθεί ήδη ο μηχανισμός διώξεων και ποινικοποίησης του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, προκειμένου να τους κάμψει. Εκτός από τους τελευταίους 5 συλληφθέντες στις συγκρούσεις της Τρίτης, εκ των οποίων 3 διώκονται με κακούργημα, στο στόχαστρο της ποινικής δικαιοσύνης τέθηκε και ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Ιατρού, ο οποίος διώκεται για τα ίδια γεγονότα σε βαθμό κακουργήματος, με κατηγορίες που αφορούν σε έκρηξη, παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες, εξύβριση, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Μιλώντας με τον κ. Ιατρού για τη δίωξή του, έκανε λόγο για "τρομοκρατική, προσχηματική και γελοία ενέργεια, που στόχο έχει να κάμψει τον αγώνα των κατοίκων". Ο ίδιος μας είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί ακριβώς για τη δικογραφία, όμως επισήμανε ότι "ήμουν σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν. Στο πλαίσιο της τρομοκράτησης είναι βέβαιο ότι, όσο συνεχίζεται η αντίσταση, θα ακολουθήσουν και άλλες διώξεις σε βάρος εκπροσώπων των τοπικών αρχών".

Αναδημοσίευση από:
http://www.salata.tv/πολιτική-κοινωνία/να-σας-δώσουμε-έναν-ακόμη-αλέξη-γρηγορόπουλο

3 σχόλια:

  1. Πολύ φοβάμαι να μην είναι προφητική αυτή η ανάρτηση..

    Σήμερα ερχόμενος από Κερατέα (εκεί δουλεύω) είδα πολλή αστυνομική κινητοποίηση.. Πρώτη φορά νομίζω τόση πολλή..

    Προσεύχομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ και νομίζω μάλιστα ότι είμαστε μόλις στην αρχή. Αλλά που να πάρει έτσι όπως καθόμαστε σαν ζαλισμένα κοτόπουλα ότι θέλουν θα κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστόφορε

    έτσι όπως το λες.. Ας μην ξεχνάμε πάντως πως αν μας μοιάζουν γίγαντες είναι γιατί εμείς είμαστε στα γόνατα..

    Ο Μουμπάρακ μπροστά τους έμοιαζε στους Αιγύπτιους Φαραώ ολόκληρος.. Κιέγινε λαγός σε δυο βδομάδες μέσα..

    http://stixo-mythia.blogspot.com/2011/02/blog-post_2478.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή