Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Καθαρίσαμε στο Φάληρο



Είχαν φτάσει με απόσταση λίγων ωρών. Δύο mail που μιλούσαν για το ίδιο μέρος. Την παραλία πίσω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλιάς. Εκατομμύρια Αθηναίοι αντικρύζοντας τον όγκο του κλειστού γηπέδου αγνοούσαμε πως πίσω από το ΣΕΦ υπάρχει μία υπέροχη παραλία με φανταστική θέα προς το Σαρωνικό και το Λεκανοπέδιο. Και ελάχιστοι ήξεραν αυτό που έγραφαν τα δύο mail. Ότι το μαγικό αυτό μέρος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή με κάθε είδους σκουπίδια. Εδώ πραγματικά οι λέξεις αποδεικνύονται εντελώς άχρηστες, σκουπίδια παντού.

Πρετοιμάζοντας τη δράση ήρθαμε σε επαφή με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πειραιά. Προσφέρθηκαν να έρθουν με απορριματοφόρα να μαζέψουν τις σακούλες που θα αφήναμε πίσω μας. Τελικά η απεργία στους ΟΤΑ μας άφησε «ακάλυπτους» αλλά τίποτα δεν μπορούσε να χαλάσει τα σχέδια μας. Πόσω μάλλον μια αδιανόητα για την εποχή σχεδόν καλοκαιρινή ημέρα.

Μισή ώρα πριν το «επίσημο» ραντεβού των 12 είχε μαζευτεί κόσμος με σκαούλες και γάντια που είχε φέρει από το σπίτι του. Μέχρι τις 12.30 η παραλία είχε γεμίσει με δεκάδες atenistas, αποφασισμένους να πετύχουν τον τελικό στόχο: να ξανακάνουν την παραλία καθαρή, προσβάσιμη, ελεύθερη. Δεν ήταν μόνο ο απίστευτος όγκος των σκουπιδιών αλλά και η διασπορά τους, δεν ξέρουμε πόσες χιλιάδες πλαστικά μπουκαλάκια και κυρίως καπάκια μαζέψαμε, μαζί με σύριγγες, μικροαντικείμενα (μερικά καθόλου μικρά), αυτή η παραλία έμοιαζε να μην έχει καθαριστεί ποτέ. Μια από τις πιο ωραίες εικόνες ήταν οι μαμάδες με τα παιδάκια τους, ολόκληρες οικογένειες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Ακόμα και άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα, ρωτούσαν τι γινόταν, έπαιρναν γάντια και σακούλες και ριχνόντουσαν στη μεγάλη «μάχη». Η αρχική μας απόφαση ήταν να γίνει διαχωρισμός των υλικών αλλά στην πράξη η ανακύκλωση αποδείχθηκε δύσκολο στοίχημα. Τελικά καταφέραμε να ανακυκλώσουμε ένα μικρός μέρος (κυρίως πλαστικά μπουκαλάκια και ογκώδη πλαστικά αντικείμενα), ας ελπίσουμε ότι την επόμενη φορά θα κάνουμε ένα βήμα παραπάνω.

Κοντά στις 3 η παραλία έμοιαζε μεταμορφωμένη. Άνθρωποι που δεν γνωριζόντουσαν πριν λίγες ώρες είχαν γίνει φίλοι, απολάμβαναν μαζί ένα ποτήρι νερό, αυτό που έφτιαξαν με τα χέρια τους και την υπέροχη ημέρα. Ξέρουμε ότι σύντομα θα χρειαστεί να ξαναπάμε. Για να δούμε τι συνέβη όσο λείπαμε. Αλλά υτή τη φορά θα φέρουμε μαζί και τα μαγιώ μας!

(Data: Συγκέντρωθηκαν 300+ άτομα, χρησιμοποιήσαμε γύρω στις 400 σακούλες • το μαγαζί που πρόσφερε τα μπουκάλια νερό είναι το ΝΑΙ (Εθνάρχου Μακαρίου 2, ΣΕΦ, Μικρολίμανο)















Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Φλαμιάτος


http://www.atenistas.gr/?p=1585

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου