Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Κανόνες Μιας Ακανόνιστης Ζωής

Ένα δώρο για τον Αλέξανδρο... Ένα δώρο για όλα τα παιδιά του κόσμου... Καλά Χριστούγεννα!
                  
                               

Αλέξανδρε,
Όσα θα ήθελα να σου πω, μα δεν σε είχα κοντά για να στα λέω, σου τα αφήνω εδώ. Ελπίζω, να τα δεις την στιγμή που θα είναι κατάλληλη για να τα κατανοήσεις.
Ξεκινώ να σου γράψω όσα κουβαλώ στο μυαλό μου, καιρό τώρα και σκέφτομαι διαρκώς, πόσα πολλά έχω χάσει τόσα χρόνια, που άφησα και δεν κατέγραψα. Έστω και τώρα, είναι μια αρχή.
Το βιβλίο αυτό, θα προσπαθήσω να το εμπλουτίζω κάθε χρόνο, με όσα θα καταγράφω στην διάρκειά του.

                                                
Γιατί η ζωή, έχει ανατροπές και στο διάβα της, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Αλλά υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θα πρέπει να τους τηρήσουμε πιστά. Ο καθένας τους δικούς του κανόνες.
Κανόνας βασικός.
Βάλε στην ζωή σου κανόνες.
Όρισε εσύ το σωστό και το λάθος. Όμως όρισε. Μη το αφήνεις στην τύχη και όσα θα διαβάσεις παρακάτω, στο δηλώνω από τώρα, πως είναι κανόνες δικοί μου και δεν ζητώ να τους ακολουθήσεις. Απλά, δέξου τους σαν καταστάλαγμα της ζωής μου και σαν αποτέλεσμα των επιλογών μου, με όσα λάθη αυτές είχαν.
                                               
Κανόνας 1οος  Η αξιοπρέπεια είναι το ύψιστο προτέρημα στην ζωή μας. Να είσαι αυτό που αισθάνεσαι και όχι αυτό που θέλουν να βλέπουν οι άλλοι. Μη προσπαθείς να γίνεις αρεστός ακολουθώντας τους κανόνες που άλλοι ορίζουν. Άκου την εσωτερική σου φωνή, περισσότερο από τις προτροπές και τις κραυγές των άλλων. Ο κάθε άνθρωπος, είναι προικισμένος από την φύση, με κάποια ιδιαίτερη δεξιότητα. Ανακάλυψέ την και αξιοποίησέ την . Αν το κατορθώσεις, θα έχεις βάλει ισχυρά θεμέλια, για μια αξιοπρεπή ζωή.
                  
Κανόνας 2ος  Μείνε κοντά στην φύση και προσπάθησε να κατανοείς τους νόμους και τις συνθήκες που είναι επιβεβλημένες από κτήσεως κόσμου. Είναι η μοναδική οδός σωτηρίας. Όχι μόνο για την προσωπική μας ζωή, αλλά για το σύνολο της ανθρωπότητας και των επερχόμενων γενεών. Να γίνει κατανοητός αυτός ο κανόνας για να προσπαθήσουμε να γιατρέψουμε τις πληγές του πλανήτη που επέφεραν οι προηγούμενες γενιές και να μη επιτρέψουμε να επαναδημιουργηθούν από τις επόμενες.
                     
Κανόνας 3ος  Κράτα τις απαραίτητες αποστάσεις, από κρατικές υπηρεσίες, τράπεζες, και δημόσιους φορείς για να διατηρήσεις ελπίδες στην ζωή σου, πως θα έχεις την δυνατότητα να απολαύσεις μια δόση ελευθερίας παραπάνω, από όσους έχουν συνδέσει την ζωή τους με ομφάλιο λώρο με αυτές.
                                    
Κανόνας 4ος   Αναζήτησε φίλους, που ξέρουν να ακούν την φωνή σου, μοιράζονται την ζωή τους με την δική σου, αναζητούν τις ίδιες αλήθειες με σένα, και μπορείς να τους εμπιστευτείς όσα δεν μπορείς  σε μένα ή στην μητέρα σου.

                    
Κανόνας 5ος  Το χρήμα στην ζωή σου, κράτα το σαν μέσο για να ικανοποιείς τις ανάγκες σου και μη το κάνεις αυτοσκοπό της ζωής σου. Αν επικεντρωθείς στο να γίνεις πλούσιος άνθρωπος, ίσως να τα καταφέρεις, αλλά θα πάψεις να είσαι άνθρωπος. Αναζήτησε τόσο, όσο για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Ζήσε την κάθε μέρα σου με χαμόγελο. Μη το στερηθείς στην νιότη σου(το χαμόγελο όχι το χρήμα), προκειμένου να έχεις απόθεμα στα γηρατειά σου. Αν το στερηθείς, ίσως να μη προλάβεις να έχεις γηρατειά. (Το μόνο σίγουρο είναι, πως όσο περισσότερα  χρήματα διαχειριζόμουν, τόσο περισσότερο δυστυχής ήμουν. Τις πλέον ευτυχισμένες μέρες της ζωής μου, τις θυμάμαι δίχως φράγκο μες την τσέπη). Που σημαίνει, πως θα θυμάσαι πάντα, δίχως χρήματα μπορείς να υπάρξεις ευτυχισμένος. Δίχως ανθρώπους, όχι.

                                      
Κανόνας 6ος  Φρόντισε να ακολουθείς το αίσθημα της αυτοσυντήρησης για να είσαι υγιής. Χρησιμοποίησε την τέχνη της εναλλακτικής ιατρικής για να διατηρήσεις την υγεία σου όταν θα ασθενήσεις. Γιατί, όσο και αν προσέχεις, θα γίνει και αυτό. Μη φοβηθείς, μη κρεμαστείς στην γνώμη ενός γιατρού, αναζήτησε μεθόδους θεραπείας που κάνουν καλό, δίχως παρενέργειες σε άλλα μέλη του σώματος. Προτίμησε την φυσιοθεραπεία σαν πρώτο μέσο πριν την χειρουργική επέμβαση, τον βελονισμό και τα βότανα της φύσης αντί για την αναζήτηση θεραπείας στα φάρμακα. Σκέψου πως πρέπει να κατανοήσεις την αιτία και αυτή να πολεμήσεις και όχι  τα συμπτώματα όπως κάνει συνήθως η συμβατική ιατρική. Και να θυμάσαι πάντα, πως ένας αξιοπρεπής θάνατος, είναι προτιμότερος, από μια ανήμπορη να αποκατασταθεί η υγεία, ζωή.
                
Κανόνας 7ος  Βάλε σκοπό της ζωή σου, να αναζητείς την γνώση μέσα από κάθε τι που διαβάζεται. Δώσε προτεραιότητα στην ανάγνωση και όχι στην θέαση, για να προλάβει το μυαλό να κατανοήσει τις πληροφορίες, να τις αφομοιώσεις για να τις κάνεις κτήμα σου. Μη στέκεσαι στην ένταση της εικόνας και στον βομβαρδισμό των αισθήσεων από τα ψηφιακά μέσα εικόνας και ήχου. Είναι άριστα να σε διασκεδάσουν, όμως επίσης άριστα να σε παραπληροφορήσου. Στο βιβλίο και όσα θα βρεις στις σελίδες κάθε έντυπου μέσου, θα έχεις την δυνατότητα συνειδητής αποδοχής ή απόρριψης. Εκεί είναι η γνώση. Τα υπόλοιπα θα μπουν στον αμφιβληστροειδή, θα σε εντυπωσιάσουν θα σε διασκεδάσουν, θα σε προβληματίσουν και θα φύγουν με την ίδια ταχύτητα που ήρθαν. Αστραπιαία. Θα μείνει, μόνο ότι θα σε «βασανίσει» για να το κατανοήσεις και να το κάνεις κτήμα σου.
                  
Κανόνας 8ος   Ζήσε με τέτοιον τρόπο, ώστε ποτέ να μη γίνει ο φίλος σου, εχθρός σου. Και αν γίνει, κράτα ένα μικρό απόθεμα κατανόησης και αγάπης, να τον κάνεις και πάλι φίλο σου. Μη αφήνεις να σε κυριεύουν πάθη και μικροπρεπή συναισθήματα. Απέβαλε την πλεονεξία από την ύπαρξή σου και όλα θα είναι ευκολότερα.
                



                  

Κανόνας 9ος   Στην ζωή σου, μη επιτρέψεις στις ερωτικές σου επιθυμίες, να διαφεντεύουν την ύπαρξή σου(Τα μεγαλύτερα δεινά της ζωής μου, ήλθαν από αυτήν την αμέλεια). Ο έρωτας να είναι η ουσία και οι χυμοί που θα αναπτύσσουν το δέντρο της ύπαρξής σου. Όσο περισσότερο τον θρέφεις με ευγενή συναισθήματα, τόσο θα ανθίζει και θα ευωδιάζει η ζωή σου. Αν τον κρατήσεις στο σκοτάδι και το ημίφως της σεξουαλικής και μόνο ικανοποίησης, πολύ θα ευφρανθείς,  με απρόβλεπτο κόστος της ψυχικής σου ηρεμίας και τον αντίκτυπο στα ψυχοσωματικά σου συμπτώματα.


                   

                   
                   

Κανόνας 10ος  Όλα στην ζωή μας είναι αλληλένδετα. Τίποτε δεν είναι αυτόνομο. Το κάθε τι αντισταθμίζεται με το αντιστρόφως ανάλογό του. Έχε τις δυνάμεις να διαχειριστείς την υπερβολική χαρά και την ασύγκριτη λύπη, την άκρατη ζωτικότητα και την πλήρη σωματική εγκατάλειψη, την έντονη ερωτική επιθυμία και την αδιαφορία για τον έρωτα, την αναζήτηση γεύσεων και την βουλιμική επιθυμία, την έντονη κοινωνικότητα και την πλήρη μοναχικότητα. Απλά, όταν δεν μπορείς να τις διαχειριστείς μόνος σου, ζήτα την βοήθεια των φίλων και αν είναι ειδικοί, ακόμη καλύτερα. Και όχι κατά μόνας. Σε ειδικές περιπτώσεις συγκάλεσε συμβούλιο φίλων. Δεν μπορείς να φανταστείς, πόσο μεγάλο καλό είναι το μοίρασμα σε τέτοιες περιπτώσεις.
                      
Κανόνας 11ος     Κάθε φορά που θα βγαίνεις αλώβητος από μια περιπέτεια, θα αισθάνεσαι πιο δυνατός. Μη τολμήσεις να πιστέψεις πως δεν θα ξανασυμβεί και βρεθείς ευάλωτος στην επόμενη κρίση. Η ζωή είναι διαχείριση προβλημάτων. Γι’ αυτό και έχει ενδιαφέρον. Προσπάθησε να συμπεριφέρεσαι στους άλλους, όπως θα ήθελες να σου συμπεριφερθούν σ’ εσένα σε ανάλογη περίσταση. Όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά κάθε ύπαρξη αυτού του κόσμου. Η ευτυχία απολαμβάνεται περισσότερο μαζί με άλλους. Τι να την κάνω μέσα σε τόση δυστυχία; (Σκοπός της ζωής μου ήταν «ζήσε ευτυχισμένος, κάνοντας τους άλλους ευτυχισμένους»).

                               
Κανόνας 12ο      Αναγνώρισε τα λάθη σου και μη τα μεταφέρεις σε άλλους. Αν το κάνεις, θα τα ξανακάνεις με βεβαιότητα. Αν τα αποδεχτείς, ίσως και να μη τα ξανακάνεις. Τίποτε ωραιότερο από την ειλικρίνεια. Μπορεί να μας φέρνει σε δύσκολη θέση κάποιες φορές, μα συνολικά και μακροπρόθεσμα είναι φορέας της ηρεμίας και στυλοβάτης της αξιοπρέπειας.

                 
Κανόνας 13ος   Διάλεξε με προσοχή την επαγγελματική σου πορεία. Την τέχνη που θα νοιώσεις πως μπορείς να την ασκείς με την ίδια χαρά από την πρώτη στιγμή της ημέρας, μέχρι την τελευταία. Από την πρώτη μέρα του μήνα, μέχρι την τελευταία. Από τον πρώτο χρόνο, μέχρι τότε που θα νοιώθεις το κορμί σου ανίκανο να ακολουθήσει τις εντολές σου για την άσκησή της. Γιατί ο βιοπορισμός, πρέπει να είναι τέχνη για να ζεις με πλήρη επίγνωση, πως όταν την ασκείς, αισθάνεσαι πλήρης και ευτυχής. Αν αισθανθείς πως ασφυκτιάς μέσα της, κάτι δεν πάει καλά και καλό θα είναι να αναζητήσεις τα αίτια και αν χρειαστεί να αλλάξεις πορεία, μη το φοβηθείς. Άλλαξε! Γιατί μια φορά μονάχα ζούμε, για να αφεθούμε στην θλίψη και την μιζέρια μιας λάθος απόφασης που θα μας
           

καθορίσει μια ζωή. Απλά, όποια τέχνη και αν είναι, πνευματική ή χειρονακτική, όταν στο τελείωμα της μέρας αισθάνεσαι την κούραση να σε πλημμυρίζει, το χαμόγελο της ικανοποίησης να μη λείπει από το πρόσωπό σου. Τότε θα έχεις μια πλήρη ζωή, που μπορεί να σου χαρίσει χαρές σε κάθε άλλο επίπεδο της ζωής σου.

Κανόνας 14ος   Ελεύθερος χρόνος,  διακοπές, διασκέδαση, είναι έννοιες που ανακαλύφθηκαν από τους ανθρώπους που ένοιωθαν δυστυχείς μέσα στην δουλειά τους. Αν βρεις τον τρόπο να ακολουθήσεις τον κανόνα 13, δεν θα χρειαστείς ποτέ κάτι από αυτά τα διαλλείματα που σπάνε την ρουτίνα της καθημερινότητας. Στην πορεία της ζωής σου, θα καταλάβεις πως η διαχείριση του χρόνου είναι κάτι πολύ υποκειμενικό και χρειάζεται να έχουμε επαφή με την εσωτερική μας φωνή. Ώρα για δουλειά, ώρα για ανάπαυση, ώρα για διαφορετική ενασχόληση από αυτή που μας δίνει την ανταμοιβή σε χρήμα, για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που ορίζουν οι συνθήκες της κοινωνίας που ζούμε. Είναι μια λεπτή ισορροπία που θέλει προσπάθεια, εσωτερική πειθαρχία και προσήλωση. (Σπάνια τα κατάφερνα, παρ’ όλα αυτά, αισθάνομαι ευτυχής, γιατί είχα την δυνατότητα και την ελευθερία κινήσεων για να το προσπαθήσω)
                             
Κανόνας 15ος   Αναζήτησε ανθρώπους που θα νοιώσεις πως μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους σε περισσότερα του ενός επίπεδα. Μη φοβηθείς και μη απογοητευτείς από τις πρώτες αποτυχίες. Σε κάθε σου γνωριμία, να προσέρχεσαι δίχως ασπίδες και δίχως σπαθιά. Δεν είναι πεδίο μάχης για το ποιος θα επικρατήσει η κάθε νέα γνωριμία.  Χρησιμοποίησε τις αισθήσεις σου για να κατανοήσεις τους ανθρώπους. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα σε κάνουν να χαμογελάς και να νοιώθεις τυχερός που τους γνώρισες. Δείξε κατανόηση και μη είσαι επικριτικός με όσους δεν λειτουργούν σύμφωνα με τα δικά σου μέτρα και συνήθειες. Δεν μπορείς να γνωρίζεις τι κρύβεται πίσω από κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά. Να είσαι ο εαυτός σου και δώσε το περιθώριο και στους άλλους να είναι αυτό που είναι. Με τις πράξεις σου και την στάση ζωής σου μπορείς να γίνεις το παράδειγμα για τους άλλους και όχι με τα λόγια. Όσοι βρεθούν κοντά σου για ότι έχεις κάνει στην ζωή σου, αυτοί θα είναι και ο πυρήνας της κοινωνικής σου ζωής. Στην ζωή μας, δεν είναι πάνω από χίλιοι οι άνθρωποι που γνωρίζουμε πολύ καλά και δίνουμε το δικαίωμα να μας γνωρίσουν κι εκείνοι. Και από αυτούς, ελάχιστοι έχουν γνώση για το σύνολο της ζωής μας, όπως κι εμείς ελάχιστη γνώση για λίγους από αυτούς. Συνήθως λειτουργούμε με το ένστικτο και με τα κύματα θετικής ή αρνητικής αύρας που ενεργοποιούν τις δικές μας αντιδράσεις. Κατόπιν ταξινομούμε τις πληροφορίες που μας δίνουν και τις αναλύουμε με βάση την αρχική μας προδιάθεση. Αρνητική ή θετική. Και έτσι κτίζουμε την εικόνα των ανθρώπων που βάζουμε στην ζωή μας. Και τους ταξινομούμε σε φίλους, γνωστούς, αδιάφορους και κάποιους από αυτούς σε ανεπιθύμητους. Ελπίζω, για κανέναν από όσους γνωρίσεις να μη αισθανθείς μίσος. Γιατί όταν κυριαρχεί το μίσος στην σκέψη μας, δηλητηριάζει την ίδια την ύπαρξή μας και  λιγοστεύει η αγάπη για τους υπόλοιπους.
                        
Κανόνας 16ος   Δώσε σημασία στην λεπτομέρεια. Εστίασε στα μικρά και καθημερινά, για να φτάσεις στα μεγάλα, αιώνια ερωτήματα. Οι απαντήσεις θα έρθουν, ‘όταν θα είσαι έτοιμος να τις πάρεις. Κανένας δεν γεννήθηκε σοφός. Όλοι έγιναν μέσα από εναγώνια και κοπιώδη αναζήτηση. Πάτησε πάνω στις ανακαλύψεις αυτών των ανθρώπων. Αμφισβήτησε τις αλήθειες τους, για να βρεις την  δική σου.  Α!!! και να μη ξεχάσω! Οι απαντήσεις θα έρχονται, όσο εσύ θα έχεις ερωτήματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι, παύουν από κάποια στιγμή της ζωής τους και μετά, να έχουν ερωτήματα. Έχουν σκοτώσει το παιδί που κρύβουν μέσα τους, είτε γιατί θεωρούν πως τα ξέρουν όλα, είτε γιατί εγκλωβίζονται στις εμμονές τους, ή γιατί δεν τους μένει χρόνος αγωνιζόμενοι για τον επιούσιο. Να αγαπάς

κα να προσέχεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου, σε όλη σου την ζωή. Μη το φιμώνεις. Ακολούθα το στις σκανταλιές του και δέξου την ομορφιά της φαντασίας του. Κάποιες φορές, θα σε βάλει σε μπελάδες. Αγάπησέ το τότε περισσότερο από ποτέ. Μη το μαλώσεις, μη του κακιώσεις. Θα δεις πως πάντα υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις στην ζωή με χαμόγελο και για να το έχεις στην ζωή σου, πρέπει να προσέχεις το «παιδί» σου.

          
Κανόνας 17ος  Στην κοινωνία μας, από παιδιά μας μαθαίνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο, πως ανήκουμε σε ένα ποίμνιο θρησκευτικό. Μας βαφτίζουν ορθόδοξους χριστιανούς, καθολικούς, προτεστάντες, μουσουλμάνους, ιουδαίους, βουδιστές, και «ον ουκ έστι αριθμός» δόγματα και παρακλάδια αυτών των θρησκειών. Από την παιδική μας ηλικία, μας κατηχούν με όσα πρεσβεύει το δόγμα στο οποίο ανήκουμε και ζητούν πιστή υπακοή και εφαρμογή των κανόνων του, τάζοντας την αιώνια παραδεισένια ζωή, με αντίτιμο την υποταγή και τον έλεγχο αυτής. Ο άνθρωπος, για να παραμείνει άνθρωπος και όχι αρνάκι στο μαντρί, πρέπει να είναι ελεύθερος να αναζητήσει τις απαντήσεις σε τόσο σημαντικά ζητήματα. Ακολούθησε τις αρχές σου. Σεβάσου τους συνανθρώπους σου και κάθε ον της Γης και την ίδια την Γη και θα σε σεβαστούν οι θεοί. Και αν κάποιος από αυτούς, μιλήσει στην καρδιά σου και σου δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματά σου, ακολούθησέ τον. Πάντως σε γενικές γραμμές, οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι πιστοί κάθε δόγματος, έχουν γραφτεί από ανθρώπους, σύμφωνα με τις ανάγκες που θα έκαναν υποφερτή την ανθρώπινη ζωή, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής που αναπτύχθηκε το δόγμα. Μάθε τι πρεσβεύει το κάθε ένα από αυτά. Βάλε στην ζωή σου τις βασικές αρχές, ανάλογα με τον τόπο που ζεις και δώσε όνομα στον θεό σου, έχοντας ανοιχτές τις κεραίες σου. Γιατί η επαφή μας είναι πάντα πνευματική. Και αν δεν τον συναντήσουμε ποτέ σε αυτή την ζωή, ποιος ξέρει; Ίσως τον συναντήσουμε στην άλλη. Αλήθεια; Υπάρχει άλλη;
                       
Κανόνας 18ος Παρατήρησε έναν μεθύστακα και θα καταλάβεις το αποτέλεσμα στην ανθρώπινη υπόσταση, του εθισμού στην υπερβολική χρήση αλκοόλ. Παρατήρησε ένα janky λιπόσαρκο, σκελετωμένο και με την ματιά χαμένη στο πουθενά και θα διαπιστώσεις πόσο ανούσιο είναι το ταξίδι στο κόσμο των ναρκωτικών. Ο άνθρωπος, για να είναι Άνθρωπος, δεν χρειάζεται καμιά ουσία για να τα καταφέρει να αισθανθεί πλήρης. Μείνε μακριά τους και δεν θα χάσεις.

                 


Κανόνας 19ος  Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή την ζωή, που να μη παραβίασε νόμους που ορίστηκαν από την εκάστοτε εξουσία. Από τύχη δεν βρεθήκαμε στην φυλακή να γευτούμε την στέρηση της ελευθερίας. Γι’ αυτό σεβάσου αυτούς που βρίσκονται σε αυτή την θέση. Μη τους πετροβολάς γίνε συμπαραστάτης τους και δώσε τους την ευκαιρία να αποκτήσουν και πάλι την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Θα μπορούσες να ήσουν στην θέση τους. Η δικαιοσύνη είναι τυφλή. Αλλά έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση να βοηθά τους ισχυρούς και να τιμωρεί σκληρά τους αδύναμους.


Ακολούθησε τους αξιακούς σου κανόνες και άσε την θεία πρόνοια να μεριμνήσει για τα υπόλοιπα. Σε κάθε περίπτωση, μείνε όσο πιο μακριά μπορείς από την αστυνομική και δικαστική εξουσία κάθε τόπου που θα ζήσεις.



         

Κανόνας 20ος  Οικογένεια, όπως νοείται στην κοινωνία μας σήμερα, δεν υπάρχει. Δεν υφίσταται. Νοιώσε οικογένειά σου κάθε πλάσμα που συναντάς στο δρόμο σου και νοιάσου για αυτό σαν να ήταν κομμάτι του εαυτού σου. Και όταν αισθανθείς το ταίρι της ζωής σου να συμπληρώνει τα κενά της ύπαρξής σου, τότε θα είσαι έτοιμος να φέρεις στον κόσμο και τους απογόνους σου. Τότε θα είσαι άξιος να έχεις διαδοχή της ύπαρξής σου. Κι αν αυτό δεν συμβεί, να είσαι ευτυχής που στάθηκες δίπλα σε τόσες υπάρξεις και χαμογελούν στην θύμησή σου. Θα είναι εκπληρωμένη η ευχή μου!
          
               

Κανόνας 21ος Δεν υπάρχει εύκολη ζωή. Δεν υπάρχει δύσκολη ζωή. Υπάρχεις μόνο εσύ, το μυαλό σου και ο τρόπος που διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις. Το σπίτι σου δεν είναι πουθενά. Μέσα σου κατοικείς και φρόντισε να το κρατάς ζεστό, φιλικό και παστρεμένο για κάθε ένα που σου κάνει την τιμή να σε επισκέπτεται, μα κυρίως για σένα που ζεις μόνιμα και για όλη σου την ζωή εκεί.
Φρόντισε τον εαυτό σου, πίστεψε σε σένα και ελευθερώσου από τα δεσμά που αλυσοδένεσαι κάθε φορά που αμφισβητείς την ύπαρξή σου.
               

Όλα τα παραπάνω, γράφτηκαν με μόνο σκοπό να σε συντροφεύσουν οι σκέψεις μου, - αν το επιθυμείς – όποτε θα βρίσκεσαι σε αδιέξοδο και αναζητείς μια αιρετική φωνή να σου δείξει, πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα, παρά μόνο οι προβολές μας, σε αυτά μας οδηγούν.
Και να σου πω, ζήσε με ψηλά το κεφάλι και ζεστή την καρδιά. 
 Εγώ έτσι κι αλλιώς, νοιώθω τυχερός που είσαι γιός μου!

Τέλος 1ου μέρους


Να ευχηθώ, να έχει και συνέχεια…


Χριστούγεννα 2014


Βαγγέλης Μίχος 

2 σχόλια:

  1. Γιώργο, σ' ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία αυτού του κειμένου, που γράφτηκε για ένα παιδί, - τον γιο μου, τον Αλέξανδρο - αλλά με παρότρυνση φίλων, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο να το διαβάσουν και άλλα, ίσως μεγαλύτερα παιδιά.
    Ελπίζω να ακουμπήσει τις ευαίσθητες χορδές των αναγνωστών και να δουν καλοπροαίρετα όσα θα διαβάσουν και να κατανοήσουν, πως δεν ζητώ από κανέναν να ακολουθήσει αυτούς τους κανόνες, μιας και ρητώς αναφέρεται, πως είναι οι δικοί μου, προσωπικοί κανόνες.
    Σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Δαίμων της blogόσφαιρας χτύπησε την ανάρτηση και άφησε τους Κανόνες 9 και 10 μισούς!...
    Τους παραθέτω ολόκληρους εδώ:

    Κανόνας 9ος Στην ζωή σου, μη επιτρέψεις στις ερωτικές σου επιθυμίες, να διαφεντεύουν την ύπαρξή σου. (Τα μεγαλύτερα δεινά της ζωής μου, ήλθαν από αυτήν την αμέλεια). Ο έρωτας να είναι η ουσία και οι χυμοί που θα αναπτύσσουν το δέντρο της ύπαρξής σου. Όσο περισσότερο τον θρέφεις με ευγενή συναισθήματα, τόσο θα ανθίζει και θα ευωδιάζει η ζωή σου. Αν τον κρατήσεις στο σκοτάδι και το ημίφως της σεξουαλικής και μόνο ικανοποίησης, πολύ θα ευφρανθείς, με απρόβλεπτο κόστος της ψυχικής σου ηρεμίας και τον αντίκτυπο στα ψυχοσωματικά σου συμπτώματα.

    Κανόνας 10ος Όλα στην ζωή μας είναι αλληλένδετα. Τίποτε δεν είναι αυτόνομο. Το κάθε τι αντισταθμίζεται με το αντιστρόφως ανάλογό του. Έχε τις δυνάμεις να διαχειριστείς την υπερβολική χαρά και την ασύγκριτη λύπη, την άκρατη ζωτικότητα και την πλήρη σωματική εγκατάλειψη, την έντονη ερωτική επιθυμία και την αδιαφορία για τον έρωτα, την αναζήτηση γεύσεων και την βουλιμική επιθυμία, την έντονη κοινωνικότητα και την πλήρη μοναχικότητα. Απλά, όταν δεν μπορείς να τις διαχειριστείς μόνος σου, ζήτα την βοήθεια των φίλων και αν είναι ειδικοί, ακόμη καλύτερα. Και όχι κατά μόνας. Σε ειδικές περιπτώσεις συγκάλεσε συμβούλιο φίλων. Δεν μπορείς να φανταστείς, πόσο μεγάλο καλό είναι το μοίρασμα σε τέτοιες περιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή