Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Greetings from Nigeria!!! :)



Αφού λοιπόν κάποιοι φρόντισαν να με στείλουνε στην Νιγηρία μια ώρα αρχύτερα, σκέφτηκα να μην αφήσω την ευκαιρία να πάει χαμένη και (με την βοήθεια του Βικιπαίδεια είναι αλήθεια) να σας μεταδώσω από εδώ το πρώτο μου ρεπορτάζ για τη νέα μου πατρίδα - όχι τίποτε άλλο αλλά να γνωρίζετε που πάνε τα λεφτά σας.. Και (ποιος ξέρει..;) μπορεί να σας αρέσει κιόλας και να με ακολουθήσετε..



Πάμε λοιπόν..:



Republik Nijeriya
Republic ndi Naigeria
Republik Federaal bu Niiseriya
Orílẹ̀-èdè Olómìnira Àpapọ̀ Naìjírìà
جمهورية نيجيريا'
Federal Republic of Nigeria
Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας



Η Νιγηρία είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής με έκταση 923.768 km² και πληθυσμό 149.229.090[1] (κατατάσσεται 8η στον κόσμο). Έχει 7 φορές μεγαλύτερη έκταση από την Ελλάδα και πληθυσμό 10 φορές μεγαλύτερο. Θεωρείται ο γίγαντας της Αφρικής. Συνορεύει δυτικά με Μπενίν, βόρεια με τον Νίγηρα, βορειοανατολικά με το Τσαντ και ανατολικά με το Καμερούν, ενώ νότια βρέχεται από τον Ατλαντικό (κόλπος της Γουινέας).



Πρωτεύουσα από το 1991 είναι η Αμπούζα (Abuja). Μεγαλύτερη πόλη όμως και λιμάνι είναι το Λάγος με 1.400.000 κατοίκους. Παλιότερα, πρωτεύουσα ήταν το Λάγος. Η Νιγηρία ήταν η πρώτη βρετανική αποικία που έγινε ανεξάρτητο κράτος-μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας το 1960. Είναι ομοσπονδία από τέσσερις αυτόνομες περιοχές και το πολίτευμα της είναι Ομοσπονδιακή Προεδρική Δημοκρατία. Μετά τον θάνατο του προέδρου Ουμάρου Γιαρ Αντούα το Μάιο του 2010, νέος πρόεδρος ορκίστηκε ο, εκτελών μέχρι τότε χρέη προέδρου, Γκούντλακ Τζόναθαν.




Γεωγραφία και κλίμα:
Διασχίζεται από τον ποταμό Νίγηρα, ο τρίτος μεγαλύτερος της Αφρικής μετά το Νείλο και τον Κογκό. Η πηγή του βρίσκεται στη δυτική Αφρική (Γουινέα) κατευθύνεται βορειοανατολικά στο Μάλι και πλησιάζοντας την Σαχάρα διαγράφει ένα μεγάλο τόξο μέσα στο έδαφος του ίδιου κράτους και στρέφεται νότια. Αφού περάσει και το έδαφος του Νίγηρα και εισχωρήσει στη Νιγηρία, στο κεντρικό τμήμα της χώρας ενώνεται από τα ανατολικά του με τον παραπόταμό του Μπενουέ λίγο πριν εκβάλλει πιο νότια στον κόλπο της Γουινέας, σχηματίζοντας εκεί το γνωστό Δέλτα του Νίγηρα.



Το έδαφος είναι εύφορο και το τροπικό ισημερινό κλίμα εξασφαλίζει πυκνή βλάστηση στα νότια. Όσο πιο βόρεια πηγαίνει κανείς τόσο πιο αραιή γίνεται η βλάστηση και το κλίμα τροπικό με 2 εποχές, την ξηρή και την βροχερή, κι έτσι υπάρχουν σαβάνες στο κέντρο της χώρας και τέλος στα βόρεια σύνορα με τον Νίγηρα κυριαρχεί η στέπα Σαχέλ. Η χώρα είναι κυρίως πεδινή και τα μόνα σημαντικά βουνά είναι το Καμερούν και τα όρη Ανταμάουα και τα δύο στα ανατολικά σύνορα με το Καμερούν. Κυρίως στον παραθαλάσσιο νότο και στο όρος Καμερούν, υπάρχουν πολλά δάση με εκμεταλλεύσιμα δέντρα για ξυλεία, και πολλά άγρια ζώα.




Οικονομία:
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Καλλιεργούν αραβόσιτο, ρύζι, λαχανικά, εσπεριδοειδή, βαμβάκι, κοκκοφοίνικες. Εξάγουν επίσης κτηνοτροφικά προϊόντα, πολύτιμα ξύλα και καουτσούκ, κι ένα σπάνιο μέταλλο, τον κολυμπίτη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η χώρα είναι ένας από τους πετρελαιοπαραγωγούς γίγαντες όχι μόνο της Αφρικής, αλλά και παγκοσμίως.




Δημογραφία:
Η Νιγηρία είναι κυριολεκτικά ένα μωσαϊκό εθνοτήτων κυρίως σουδανικής προέλευσης με κύριες μεγαλύτερες φυλές, τις:

* Χάουσα και Φουλάνι (Φούλμπε) στα βόρεια,
* Γιορούμπα και Ίγκμπο στα νότια.



Στη Νιγηρία μιλούν την αγγλική ως επίσημη γλώσσα και πολλές αφρικανικές σουδανικές διαλέκτους (Χάουσα, Γιορούμπα, Ίγκμπο κ.α.). Οι μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν και την αραβική στα τζαμιά. Στο θρήσκευμα ακολουθούν τον μωαμεθανισμό το 45% του πληθυσμού, το χριστιανισμό το 38% και τις παραδοσιακές θρησκείες της περιοχής το 17%.




Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 46,94 χρόνια (46,16 χρόνια οι άνδρες και 47,76 οι γυναίκες)




Εθνοτικές συγκρούσεις 2008:
Το Νοέμβριο του 2008, έπειτα από τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών, ξέσπασαν διήμερες ταραχές στην πόλη Τζος, ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, με περισσότερους από 400 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και 7.000 εκτοπισμένους. Αιτία ήταν η διαμάχη για το νικητή των εκλογών.



Επρόκειτο για τις χειρότερες θρησκευτικές και εθνοτικές συγκρούσεις στη χώρα έπειτα από 4 χρόνια. Το 2004 είχαν βρει το θάνατο γύρω στους 700 ανθρώπους σε παρόμοια επεισόδια. Οι ταραχές του 2008 έλαβαν τέλος με την επέμβαση του στρατού, στα τέλη Νοεμβρίου του 2008.




Πολιτικά:
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να ενωθούν και σχημάτισαν έναν Μεγάλο Συνασπισμό στις 24 Μαρτίου του 2009.
Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.




Μεταφορές:
Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά.





Οι 7 Πληγές της Νιγηρίας:


Υποσιτισμός



Εμφύλιος Πόλεμος



Πειρατεία




Ελονοσία - Επιδημία Χολέρας




AIDS




Πετρελαϊκές Καταστροφές




Φτώχεια



Από την Νιγηρία

με αγάπη..


Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου